inmaken-wecken-fermenteren sap maken

Kookhuis aan de Maes is een heerlijke kookwinkel voor de échte inmaak fans. Je vindt in de meest zuidelijke kookwinkel van Nederland o.a. de weckpotten, weckflessen, de deksels, decoratieve dekseldoekjes, elastiekjes. Spullen voor het zelf fermenteren waaronder de zuurkoolpotten. En Uiteraard ook verschillende jampannen, sappannen (onstsappen), de leukste kookboeken met recepten voor jam, chutneys, confituren, inmaken van fruit en zelfs vlees!

Wecken is het conserveren van levensmiddelen. Het procedé wordt ook wel inmaken genoemd. Wecken is uitgevonden door de Franse legerkok Nicolas Appert die zijn uitvinding aan de Franse regering aanbood nadat zijn eerste gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog goed was. Zijn manier van conserveren bleek ideaal voor het leger om onder barre omstandigheden te overleven, want men kon niet alleen groenten en fruit op deze manier bijna onbeperkt bewaren, maar ook vlees. Vlak voor zijn dood verkocht Appert de methode aan een Zwitserse familie die hem op haar beurt weer doorverkocht aan Johann Weck. Deze stichtte rond 1900 de Weckfabrieken en sindsdien zijn hele generaties opgegroeid met wecken!

Bij het wecken gaat men als volgt te werk:

  1. Allereerst worden de weckflessen (glazen potten) ontsmet.
  2. Daarna worden de flessen gevuld met de in te maken levensmiddelen (groente, fruit, vlees enz.).
  3. De flessen worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen fles en deksel komt een rubberen weckring. Om het deksel op z'n plaats te houden wordt deze vastgezet met een metalen beugel.
  4. De potten worden daarna enige tijd in een weckketel met bijna kokend water geplaatst. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat.
  5. Als de fles is afgekoeld kunnen de beugels worden verwijderd. (Als de pot sist, dan komt er lucht in de pot, dat is een teken dat het wecken niet is gelukt.)
  6. De levensmiddelen zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd.

inmaken-wecken-sap-fermenteren

mauviel kilner GSW

  • Kilner Limonadetap 8 liter
    Kilner Limonadetap 8 liter

    Handgemaakte glazen limonadetap van Kilner. Schenk tijdens de warme zomerdagen je drank en limonade uit deze glazen 8 liter dispenser.
    Maak je eigen limonade met verse ingredienten zoals limoenen of aardbeien. Mixen kan eenvoudig.…

  • Deti Inmaakglas
    Deti Inmaakglas

    Het Deti inmaakglas met rood-wit geruite schroefdop dat hier is afgebeeld, heeft een inhoud van 270 ml. De diameter bedraagt 8,5 cm. De inmaakpot is ideaal voor het inmaken van bijvoorbeeld uw jam of uien in azijn.

    Gebruik het…

  • Weckpot 80 ml
    Weckpot 80 ml

    De huismerk weckpot is van glas en heeft een inhoud van 80 ml. De pot wordt geleverd met een rubberen ring.

    Inhoud: 80 ml.
    Diameter: 7 cm.
    Hoogte: 5 cm.
    Materiaal: glas en rubber.
    Handafwas.

    Gebruik de glazen weckpot voor het…

  • Moller Suikerthermometer / Frituurthermometer
    Moller Suikerthermometer / Frituurthermometer

    De Moller suiker- en frituurthermometer is gemaakt van roestvrij staal en heeft een klem. Deze thermometer is ideaal voor het meten van de temperatuur van bijvoorbeeld karamel en het frituurvet.

    Lengte: 32 cm
    Breedte: 5…

  • Mauviel M`Passion Gladde Jampan Conisch Rond 40 cm koper
    Mauviel M`Passion Gladde Jampan Conisch Rond 40 cm koper

    Gladde koperen jampan, 40 cm met gietijzeren grepen. Deze Mauviel M`Passion Gladde Jampan heeft een inhoud van 14 liter.
    Door het directe contact van de vruchten met het koper zal de jam sneller en beter geleren. Daardoor hoeft…

  • GSW Sappan 25 cm RVS
    GSW Sappan 25 cm RVS

    De RVS Sappan van GSW heeft een diameter van 25cm en is ideaal om uw eigen sappen te maken. Bijvoorbeeld voor sap van appels, perziken of pruimen. Door deze bereiding, het steriliseren, is het sap lang houdbaar. Je kunt het dus…

  • Larousse Confituren - Marmelades, Geleien, Chutneys, Compotes | K. Maclean
    Larousse Confituren - Marmelades, Geleien, Chutneys, Compotes | K. Maclean

    Een Schatkamer vol ideeën voor het maken en genieten van de lekkerste confituren. Ruim 300 recepten voor 70 soorten vruchten, groenten en bloemen.

    Makkelijk te maken klassiekers: Abrikozenconfituur, appelcompote,…

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie